Főoldal Cégünkről Műszaki vizsgáztatás Klímakompresszorok Szervízszolgáltatás Kapcsolat GYIK Szakember válaszol

Műszaki vizsgáztatás

Közlekedni csak megfelelő műszaki állapotú járművel szabad. Elsősorban nem a KRESZ vagy a közúti ellenőrzések miatt, hanem önmagunk és mások biztonsága érdekében. A műszaki vizsga azt a célt szolgálja, hogy felkészült szakember állapítsa meg, rendben van-e a járművünk.

A gépjárművek és pótkocsijaik Magyarországon történő forgalomba helyezését a közlekedési hatóság engedélyezi. A forgalmi rendszám és a forgalmi engedély kiadása csak biztonságos járműre, a műszaki alkalmasság megállapítása alapján történhet. A jó műszaki állapot fenntartása érdekében a forgalomba helyezést követően – járműfajtánként, más és más időszakonként – rendszeres, időszakos műszaki vizsgálatokon kell bemutatni a járműveket. Az új személygépkocsik és motorkerékpárok műszaki vizsgája 4 évig érvényes, ezután kétévente – a 3,5 tonnánál nehezebb, illetve szolgáltató tevékenységet végző járműveknek új koruktól évente – szükséges időszakos műszaki vizsgálaton megjelenniük. Fontos, hogy a műszaki vizsgát a forgalmi engedély érvényességi határidejének lejárta előtt érdemes elvégeztetni. A balesetmentes közlekedés alapvető feltétele, hogy a gépjármű műszaki állapota kifogástalan legyen a műszaki vizsgát megelőzően és utána is, a következő műszaki vizsgálatig. Ennek érdekében lényeges, hogy rendszeresen, megbízható szervizbe vigyük a járművünket.

Mit tegyek ha lejárt a műszaki vizsgám?

A műszaki vizsgát előzetesen bejelentett időpontban a közlekedési hatóság vizsgálóállomásain vagy a velük szerződött szervizekben lehet elvégeztetni. A műszaki vizsgálattal egy időben hajtják végre a környezetvédelmi felülvizsgálatot is. Amennyiben a határidő lejártát megelőző 30 napon belül sor kerül a műszaki vizsgálatra, a hatóság a műszaki érvényességet az eredeti lejárat napjától kezdődően számítja, tehát célszerű a lejárat előtt 2–3 héttel elvinni a járművünket.

Mitől biztonságos a jármű?

A műszaki vizsgálat során a teljes jármű részletes átvizsgálásra kerül. A fő vizsgálati témakörök a következők: az okmányok és a jármű egyezősége, a jármű felszerelései, a világítás, a kormányberendezés, a fékberendezés, a futómű, a kerekek, az alváz, a karosszéria, és a környezetvédelmi tulajdonságok. Alapvető követelmény, hogy a jármű szerkezeteinek, alkatrészeinek és tartozékainak olyan működőképes állapotban kell lenniük, hogy rendeltetésüknek biztonságosan megfeleljenek. A műszaki vizsgálatok több éves tapasztalatai alapján a leggyakoribb rendellenességek, amikre érdemes odafigyelni, mert sikertelen vizsgát is eredményezhetnek: A világítóberendezések hibái, a fékberendezés (azon belül az ABS) nem megfelelő működése, az alváz, illetve a karosszéria korróziója, a szélvédőüveg sérülése (és az üvegek szabálytalan fóliázása), a motorolaj szivárgása, a kipufogó-berendezés korróziója, a túl magas szennyezőanyag-kibocsátás, a biztonsági berendezések (biztonsági övek, légzsákok) hibája, a kötelező tartozékok hiánya és a jogszabályi határérték alá kopott vagy sérült gumiabroncsok. Utóbbiak előírt, kötelező, minimális profilmélysége 0,75 m kerékátmérőig 1,6 mm, a fölött (például a tehergépkocsiknál) 3 mm, de saját biztonságunk érdekében a gumiabroncsokon a gyártó által elhelyezett kopásjelző elérése esetén tanácsos lecserélnünk őket.

 

Időpont egyeztetés: +36-30/44-54-554

Q-max Kft.
TUV
Új Széchenyi Terv
©2014QMAX. - Általános Szerződési Feltételek és Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk megfelel a 2018-as adatvédelmi törvény rendelkezéseinek.

Készítette: DevelMedia